Produkter og info

Hvad er en Server?

En server er som sagt en computer, som der deler sine oplysninger og data med klienter på et netværk. En computer kan sagtens være en server og klient på samme tid. En server betjener f.eks. programmer, som modtager ansøgninger fra andre programmer og svarer igen automatisk.

Nogle servere er sat op til at bevare datafiler som en backup, mens andre servere f.eks. er sat op til klientbehandlinger, kundedatabaser mm.

Hvad er DNS?

DNS står for Domain Name Server. En DNS server er placeret på et datanet med IP-adresser, som omskriver IP-adresser til domænenavne i en webbrowser. Altså vil det sige, at i stedet for at skrive selveste IP-adressen til et domæne (f.eks 123.456.78:98765), kan du nu i stedet skrive domænet (www.rackpeople.com), for at komme ind på hjemmesiden.

Hvad er IP-adresse?

IP betyder Internet Protokol, som der i virkeligheden er et unikt nummer til kommunikation blandt netværksenheder. Alle netværksenheder som kommunikerer gennem IP, skal have deres egen helt unikke adresse. Dette sørger for, at kommunikation blandt enheder ikke forveksles med andre. Man kan beskrive en IP-adresse som et vejnavn eller et telefonnummer, som identificerer det specifikke individ, gennem en Internet Protokol.

Hvad er et domæne?

Et domæne er et navn, som dækker op til flere IP-adresser på et netværk. Det bruges tit (og fejlagtigt) af nogle som en hjemmesideadresse..

Hvad er en Database?

En database er en computer sat op til sikker opbevaring af middel- til større mængder af data, som er let adgangsbart for andre computere.

Hvad er et mailhotel?

Et Mailhotel er en løsning, hvis du vil have et mailsystem i din virksomhed under et produkt. Har du et eksisterende internetdomæne, f.eks. www.mitfirma.dk, kan du bruge det som e-mail adresse, eller du kan oprette et domæne med det samme.

Eksempel:

www.firma123.dk – dit internetdomæne

minmail@firma123.dk – dit internetdomæne som e-mail adresse

Hvad er en Protokol?

En protokol er et bestemt sæt regler, som sætter standardfølgemetoden for hvordan dataterminaludstyr, værktøjsmaskiner og netudstyr mm. udveksler data sammen. En protokol oversætter forskellige ”sprog”, så maskinerne kan forstå hinanden. Protokoller anvendes bl.a. i mobiltelefoner, computerprogrammer og lysstyringskontakter.

Hvad er SMTP?

SMTP (eller Simple Mail Transfer Protocol) er en protocol som man burger til at sende e-mails med.

Der er ingen krav om login med SMTP, som der ellers er ved bl.a. POP3. Derfor udnyttes protokollen tit til spam-mails*. Mailservers konfigureres ofte kun til at tillade post blandt egne firma-adresser eller klienter på ens netværk, for at undgå spam-mails. Alle andre mails bliver simpelthen afvist.

* - reklame post

Hvad er en ’byte’?

KiloBytes, MegaBytes, GigaBytes. Vi har alle hørt ordende inden for computersnak, men det er langtfra alle, som har forstået konceptet i deres første relaterede samtale om det. Se på det som et system der kan relatere til hvad vi alle har arbejdet med i folkeskolen: metersystemet.

Alting har en vægt; det samme har oplysninger på en computer/telefon/andre tekniske apperater, i form af plads. Hvis man skulle sammenligne Bytes med metersystemet i vægt, ville det nogenlunde se sådan ud, sammenlignet med oplysninger brugt i dag:

Forskellen på hver enhed er 1000x, altså skal der 1000 Bytes til et kilobyte, 1000 kilobytes til et megabyte, osv.

1 B/Byte

=

1 Gram

1 KB/KiloByte

=

1 Kilogram

1 MB/MegaByte

=

1 Ton

1 GB/GigaByte

=

1 Kiloton

1 TB/TeraByte

=

1 Megaton

Hvad er en Mailserver?

En mailserver (eller Mail Transfer Agent / MTA), er et program som behandler indgående mails fra lokale brugere, og langtvækværende afsendere og udgående mails til afsending. En computer som er sat op til at køre disse programmer er også kaldt en mailserver.

Hvad er Microsoft SharePoint?

Microsoft SharePoint er en datadelings- og dokumentstyringsportal fra Microsoft. Microsoft SharePoint kan bl.a. bruges til at lave websteder, hvor man kan sende/modtage oplysninger blandt forskellige computere, og dele dokumenter samt tilgå specialiserede webområder som opgavelister, diskussionsfora, blogs mm. via internettet.

Hvad er Microsoft Office?

Microsoft Office er en kontorpakke lavet af Microsoft. Microsoft Office findes både til Windows og Mac OS. Programmet er den klart mest udbredte kontorpakke og benyttes både af firmaer og privatpersoner. Microsoft Office bruges til behandling og redigering af forskellige filer. I den fulde Microsoft Office pakke indgår bl.a.:

·Microsoft Word – Effektiv tekstbehandling og redigering af tekstfiler

·Microsoft Excel – Avanceret regneark til kontorarbejde

·Microsoft OneNote – Effektiv multiorganisering af elektroniske noter til kontorarbejde

·Microsoft Outlook – Effektiv organisering af mailadresser og exchange-servere.

Hvad er Microsoft SQL?

Microsoft SQL er et softwareprodukt, som bruges til at gemme og hente data som krævet af andre programmer. Det kan være både på selve computeren, eller fra en klient gennem et netværk eller internettet. Der findes mindst et dusin af forskellige udgaver af Microsoft SQL Server, som alle sammen er rettet efter forskellige målgrupper, fra små programmer der gemmer og henter data på den samme computer, til millioner af brugere og computere, der har adgang til enorme mængder data fra internettet på samme tid.

Hvad er en webbrowser?

En webbrowser er et software, der bruges til at hente HTML-dokumenter fra internettet, og omskriver det til billeder og tekst. Du bruger en webbrowser, når du besøger hjemmesider på internettet.

Hvad er et webhotel?

Et webhotel består af en eller flere servere, hvor der udlejes plads til hjemmesider, som tilgængeliggøres på internettet. Hvor et almindeligt hotel huser mennesker, så huser et webhotel altså hjemmesider. På webhoteller bliver deres servere ofte delt mellem flere kunder, hvilket betyder at kunderne ofte kun har meget lidt plads/resurser til deres hjemmeside til rådighed.

Hvad er HTML?

Hypertext Markup Language er et kodesprog, hvis formål er at strukturere indhold på hjemmesider, bl.a. ved at konfigurere (ændre) billeder og tekst til at være et link* til en eller flere html-sider.

* - En genvej til en anden side

Hvad er HTTP?

HyperText Transer Protocol er et programregelsæt, som bruges til kommunikation på

World Wide Web. Kravene til dannelsen bestemmes af W3C.

(World Wide Web Consortium).

Protokolen anmoder en server på TCP's Port 80 (efter standard), om bestemte resurser.

Serveren svarer derefter igen med en http-protokolkode for at bekræfte det overordnede

resultat af anmodningen, og derefter ofte selv resursen.

Hvad er NTFS?

New Technology File System eller forkortet NTFS, er et filsystem, som anvendes på

Windows Operativsystemer Windows NT og frem til Windows 8.

Hvad er en virtual server?

En virtual server er en server i en virtuel form (Kan være en server i en server). En server kan sagtens hoste en eller flere virtuelle servere, og da serveren er virtuel, kræver den sit helt eget operativsystem, og sine egne drivers. Flere virtuelle servere på samme maskine er adskilte. En

virtual server bruges ofte til at teste ny software og sammensætnings-muligheder og driveropsætninger.

Hvad er en driver?

En driver er et program til en computer, som muliggør benyttelse af fremmed hardware.

Hvad er et OS?

Et OS (eller OperativSystem, Operator System) er grundfladen på din computer, som muliggør grafisk visning fra din hardware.

Hvad er software?

Forskellen på software og hardware er, at hardware er i det ”fysiske” element, mens software bare er virtuel data.

Hvad er hardware?

Hardware er den typiske fællesbetegnelse for fysiske enheder, som kan kategoriseres under informationsteknologi. Det kan være et tastatur, en skærm, et grafikkort eller lignende.

Hardware og software er gensidigt afhængige.

Hardware kan bl.a. være;

RAM – eller Random Access Memory. RAM er det sted i en computer, hvor styresystemkomponenter, programmer og anden data der bliver brugt meget bliver opbevaret, så der er hurtig adgang til dem. Fordelen ved RAM er, at det er meget hurtigere at læse fra og skrive til end en harddisk, cd-rom eller diskettedrev.

RAM er flygtigt. Det betyder, at, til forskel fra f.eks. en harddisk mister RAM'en al data der har været lagret i den, når strømmen til computeren afbrydes.

ROM - eller read only memory, er en form for digital hukommelse til brug i computere. Som navnet antyder, kan computeren kun læse den information der er lagret i denne type hukommelse, men modsat en anden slags computer-hukommelse kaldet RAM kan computeren ikke selv ændre eller slette noget i en indbygget rom-hukommelse. Til gengæld har alle former for rom den fordel overfor RAM, at de bevarer deres indhold selv om strømforsyningen til dem afbrydes.

Harddisk (HDD) En harddisk (forkortet HDD), almindelig omtalelse for ’disk’, er en hardware enhed til opbevaring af data. Begrundelsen for dets navn er, at dataenheden består af en eller flere grammofonplade-lignende diske i ministørrelse. De bliver aflæst af hver sin ’pind’ som sættes på pladen, mens de roterer rundt om sig selv mere end 5000 gange i minuttet. Nogle harddiske kan rotere om sig selv mere end 15.000 gange i minuttet.

En harddisk holder ikke på hukommelsen på samme måde som RAM. Til forskel for RAM, bevares al data på en harddisk efter strømmen til din computer afbrydes.

Grafikkort (GFX) - Grafikkortet er det komponent i en pc, som beregner billedet, der vises på skærmen. Grafikkortet kan både fås som en integreret del af computerens bundkort, og som et separat kort der sættes i bundkortet. De integrerede kort er historisk set blandt tidens langsomste kort, men klarer fint det meste computerarbejde. De hurtigste integrerede kort kan som regel trække de nyeste computerspil ved laveste visuelle indstillinger.

Bundkort - Et bundkort, eller motherboard som det hedder på engelsk, er computerens rygrad. Bundkortet er den centrale enhed i alle computere, via bundkortet tilsluttes CPU’en, RAM, harddisken, grafikkort og lydkort.

Hvad er en Hosted Disk?

En Hosted Disk er din harddisk, som er hosted hos dit hostingfirma. En eller flere personer kan forbinde sig til den via et netværk, og opbevare samt dele data. Det er den sikreste løsning, da der normalt tages daglige backups af din data hos et hostingfirma.

Hvad er Hosted Desktop?

En hosted desktop er et skrivebord med standardprogrammer, som er hosted hos dit firma. Du har adgang til det via internettet. Herigennem kan du spare penge ved at leje software som Microsoft Office pakker, i stedet for at købe produktet.  Det er også muligt at leje diskplads.(Hosted Disk)

Hvad er Hosted Microsoft C5?

Microsoft C5 er et meget udbredt økonomisystem. Microsoft Dynamics C5 er modulbaseret, hvilket gør at man kan begynde med at købe en grundpakke og så udvide efterhånden som din virksomhed vokser og får brug for ny funktionalitet.

Hvad er Hosted Lync?

Microsoft Lync er et udbredt kommunikationsprogram, som bruges på IT-arbejdspladser. Al kommunikation foregår normalt gennem en lokal server, hvilket resulterer i en mere stabil forbindelse, da der ingen tredjepartsforbindelser er påkrævet, og beskeder kan sendes og modtages på stedet uden forsinkelse.

Du kan overføre kontaktpersoner fra et lokalt kommunikationsprogram, som f.eks. Microsoft Outlook til dit Microsoft Lync.

Hvad er Hosted Backup?

Hosted Backup er en backup af din data, som gemmes på en online server. Du har adgang til dit backup via internettet, og det er en sikker og effektiv løsning for dig og din IT-arbejdsplads.